Skip to main content

Als we op kantoor zouden strijden om de titel kampioen zoetekauw, dan zou het bloedstollend spannend worden. Vooral in de categorie chocolade. Discipline: Mini’s. De Snickers zijn hier by far favoriet, daar moet je heel snel bij zijn. Gevolgd (op afstand) door Twix. Bounty is een gevaarlijke outsider, Mars een degelijke middenmotor en standaard als laatste vinden de Milky Way’s hun weg naar onze monden. De repen komen allemaal uit de groene zak van, merkenkenners hadden de club al herkend, Mars Nederland B.V. Blindelings te vinden in de ondersta la van ons keukenkastje.

Vorige week – commotie op kantoor – lag er opeens nog een zak naast. Een concurrent. In een blauw tenue. En met een veel stoerdere naam:
All Stars. In de basis sterspelers als Rolo, Nuts, Lion en BrosBrosBros.
Ze riepen bij mij meteen nostalgische gevoelens op, alsof het chocolade van vroeger was. Vreemd. Maar misschien kwam het omdat het mij deed denken aan mijn allereerste baan zo’n 15 jaar geleden als product manager bij Nestlé. En ook aan mijn allereerste les marketing aldaar
(“het schap is niet van elastiek”, was mijn tweede). In een slecht zittend pak werd ik uitgenodigd op de kamer bij Peter de Lange, destijds marketing directeur van dienst bij Nestlé. “Ga zitten Hubert”, zei Peter. “Als ik zeg KitKat, waar denk je dan aan?”. “Aan een koekje met chocola, die je kan breken, kreeg ik altijd van mijn moeder”. “Juist ja”. “En bij Mars?”. “Aan energie meneer”. “Zo”. “En waar denk je aan bij Nuts?”. “Nou dat is een chocoladereep met noten, geel en rood met hazelnoot!”. “Ja,ja. En bij Bounty?”. “Dat is paradijs”, antwoordde ik. Het kwartje was gevallen. De merken van Mars waren emotioneel geladen, die van Nestlé niet.
Voor de afdeling ‘chocola’ was er werk aan de winkel. Eenmaal terug achter mijn bureau bedacht ik mij dat ik eigenlijk nooit een Mars kocht, behalve als ik ging tennissen. Daar had ik nooit bij stil gestaan. En als ik er nu weer over nadenk vind ik het eigenlijk nog steeds een wonderlijke keuze voor een candybar om het domein ‘energie’ te claimen. Hmm, daar ga ik vandaag nog eens op kauwen.

Gisteren was het ‘Wereld Chocoladedag’. De dag waarop de wereld viert dat Milton S. Hershey (van de Chocolate Company) is geboren en iedereen als eerbetoon ongegeneerd chocolade naar binnen mag schrokken. Een prima initiatief natuurlijk, maar bij The USP Company is het elke dag Wereld Chocoladedag. Ik neem daarom nog maar eens een extra Bounty bij de koffie en waan me voor heel even in het paradijs. En dat in Amsterdam Noord. Nee, die blauwe zak gaat het niet redden hier. Daarvoor heeft ‘ie – 15 jaar later – nog steeds te weinig inhoud.

Hubert van Wensen
Business Creatief bij The USP Company (en chocoladeliefhebber)