Skip to main content

Sinds twee weken luistert en praat Google Home bij mij thuis met ons gezin mee. Voice is met een ongekende opmars bezig. Amazon Alexa en Google Assistant groeien harder dan de smartphone en tablet in hun eerste fase. De mensheid jumpt in no time van Web, via Mobile, naar Voice.

Uit een recent onderzoek (nov. ’18) blijkt dat 14 procent van de volwassenen in de VS al regelmatig voice devices gebruikt. In Groot-Brittannië gaat het om 10 procent en in Duitsland om 5 procent.

Voice heeft impact op alles wat bedrijven en organisaties in de toekomst doen. Voice wordt – als het zo doorgaat – het nieuwe doorgeefluik, het nieuwe kanaal waarmee we informatie inwinnen of handelingen willen verrichten.

We luisteren straks naar het nieuws, maar hebben geen idee wie de content heeft gemaakt. Is het de BBC? NOS? Telegraaf? AI haalt de content straks overal vandaan in de onderwerpen mix waar jouw interesses liggen. Merken zullen grote moeite hebben om straks herkenbaar uit de speakerbox te komen.

AI en Voice gaan nog veel verder.

Voice gaat onze kinderen helpen opvoeden. Kijk voor de lol naar de nieuwe propositie van Amazon Alexa met de naam KidsCourt. Waar de computer ruzie tussen kinderen spelenderwijs oplost.

Voice stelt nieuwe eisen.

Terwijl het oog eenvormigheid eist. Altijd hetzelfde logo, alles recht naast elkaar. Wil het oor iets heel anders. Het oor wil als het om spraak gaat veel meer afwisseling. Het moet organischer, het oor wil eindeloos veel variatie omdat we anders afhaken.

Dag 1: Goedemorgen Willem!

Dag 2: Lekker geslapen Willem?

Dag 3: Je weekend is begonnen Willem. Een jazz muziekje?

Het kan met Voice.

Over 15, 20 jaar is de computer onzichtbaar geworden. De computer verdwijnt in onze lampen, in onze apparaten (einde afstandbediening) en sloten. De computer reageert straks op onze stem, beweging, aanwezigheid of lichaamstemperatuur. Ambient computing wordt dit genoemd.

De laptop waarop ik dit stukkie tik zullen mensen over 50 jaar vergelijken met een stenen kleitablet. Een ongelooflijk ingewikkeld apparaat met wel duizend achterlijke codes: command alt escape. Het kan zoveel simpeler.

Niet raar dat de early adaptors van Voice over het algemeen ouder zijn. Ouderen die nooit overweg konden met een computer of een smart phone slaan deze technieken gewoon over en sluiten naadloos aan bij het gemak van Voice. Fantastisch om te zien hoe bejaarden door Voice ineens weer volop mee kunnen doen.

Voice biedt een schitterende kans voor overheden, bedrijven en organisaties om iets moois te maken van de vergrijzing. En het beste uit zichzelf te halen.

Loop eens voorop. Investeer nu.

Willem van Harrewijen
Business Creatief
Scenario Thinker, The USP Company