Marketeers moeten eerder betrokken worden bij het ESG-beleid van bedrijven. Dat was de boodschap gisteren van Brigitte Campfens van KPMG tijdens haar workshop op het Adformatie Connects 50 event. Gebeurt dit namelijk te laat, dan kan het gevolg zijn dat de nieuwe aan de ESG-normen aangepaste producten geen consumentenbehoefte invullen. En moet je terug naar af. ESG, iedereen doet er inmiddels aan mee. En je zal ook wel moeten; regelgeving wordt steeds strenger, net als jong talent. Zij willen alleen nog werken voor bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen en het liefst iets positiefs bijdragen aan de wereld, zo vertelde een docent van de Hogeschool van Amsterdam. Haar studenten protesteren al als ze mee moeten naar een bezoekje aan KLM of Shell. Bedrijven die, kennelijk, in hun ogen niet het beste voor hebben met de wereld.
Wellicht dat deze bedrijven baat hebben bij wat meer empathie. Over deze emotie spraken merkstrateeg Marc Oosterhout en stadspredikant Tim Vreugdenhil tijdens hun ‘Soul Branding’ sessie. Zij zijn bezig met een boek over merken en religie. Een combinatie waaruit verhalen en inspiratie kunnen ontspruiten, die de wereld een beetje rechtvaardiger, duurzamer en inclusiever kan maken. Volgens de mannen bezit, net als de Barmhartige Samaritaan, ieder mens empathie en kan die ook aangewakkerd worden. Kunnen we mensen stimuleren om te kijken naar de ander.
Een hoopvolle boodschap. Zeker als je naar een bedrijf als Shell kijkt, dat volgens KPMG in potentie een hele belangrijke rol kan spelen in de energietransitie. Wat meer empathie in de cultuur is beter voor iedereen op den duur. Het was een inspirerende dag in @Capital C, waarvoor dank Adformatie! We verlieten de borrel met de vraag welk Nederlands bedrijf de meeste positieve impact wereldwijd kan maken op het gebied van het klimaat? Wat denk jij?