Skip to main content

In de facebook-groep van de straat waar ik woon zag ik vorige week donderdag een berichtje op poppen.

“Ik krijg vanavond visite. Wie heeft er een parkeerplek vrij voor onze gasten?” Het was een behoorlijk effectief berichtje. Ik telde 7 vrije plekken binnen een half uur. Wat een goed idee, schreef iemand in de vele reactie’s. Er was hier duidelijk sprake van een ‘unmet need’.

Ik moest meteen denken aan de vele workshops Ideation die wij geven. Er is altijd wel een deelnemer die een post-it note met de volgende tekst schrijft: De Uber voor …. (vul zelf een willekeurig woord in).

Nou, ok, vooruit dan.. Ik doe een poging.

De Uber voor parkeerplekken.

Heb je een parkeerplek teveel? Of ben je overdag met je auto naar je werk? In het weekend weg? Verhuur dan je lege parkeerplek aan een ander tegen een mooie vergoeding.

Even googelen en ja hoor. Het is er al. Mobypark. Met Mobypark.nl kan je jouw parkeerplaats verhuren. Geniet van extra inkomsten en help een ander met parkeergemak!

Damn. Nieuwe poging.

De Uber voor opslag.

Heb je ruimte over in een berging, garage of beschik je over een lege kamer in huis. Zonde van je geld. Verhuur deze ruimte aan iemand uit de buurt voor opslag. In grote steden kost self-storage al snel 100 euro per maand voor 4 m2. Dat is snel geld.

Even googelen. En ja hoor. Het is er al. Storage-Share.nl zet de wereld van de particuliere opslag op z’n kop, beweren de jonge oprichters.

Laatste poging. Het moet gekker.

De Uber voor wasmachines.

Heb je thuis een dure wasmachine en droger die maar twee keer per week aan staat? Zonde van je geld. Verhuren aan je buren!

Even googelen. En ja hoor. De winst van het bedrijf Electrolux daalde in 2015 met 30 procent. In een interview met de Financial Times uit 2016  zegt Jonas Samuelson, de nieuwe topman van Electrolux, een ‘Uber voor wasmachines’ te onderzoeken. Het is één van de plannen van Samuelson om Electrolux op andere manieren geld te laten verdienen.

Ik ben benieuwd. Wat is er van zijn plannen terechtgekomen?

Persbericht, 1 februari 2019.

Door handelsspanningen, hogere grondstofprijzen en wisselkoerseffecten daalde de winst van de Zweedse witgoedfabrikant Electrolux met meer dan een vijfde tot 1,5 miljard kroon. Topman Jonas Samuelson verwacht dat dezelfde factoren ook komend jaar flink op de cijfers zullen drukken.

Geen woord meer over de Uber voor wasmachines. Jonas heeft op dit moment hele andere dingen aan zijn hoofd. 

Ik hou ervan om creatief over nieuwe businessmodellen na te denken, maar bij deze spreken we af dat we he-le-maal uit-ge-ubert zijn.

Beste Jonas, die witte doos van jou is sinds 1937 niet meer geïnnoveerd. Mensen willen geen wasmachine, ze willen schone kleren. Disrupt de boel en bedenk een veel kleinere machine die met ultrasound kleding reinigt, geen water verslindt en geen kilo’s aan wasmiddelen in onze milieu duwt.

Willem van Harrewijen
Business Creatief