Skip to main content

Beste minister Hugo de Jonge,

Waar was u? Ik zat afgelopen dinsdag in de auto toen ik het hoorde. 1 op de 8 kinderen is te zwaar in Nederland. En tussen de 18 en 25 jaar is 1 op de 4 jongvolwassenen te zwaar. Hoe dat kan? Vraag het aan Dr. Oetker.

Het CBS deed er nog een schepje bovenop. In 2025 is meer dan helft van alle Nederlanders te zwaar. Vanuit dit inzicht zijn onze zorgverleners nog decennia aan het dweilen met de kraan open. Hoe gaan we voorkomen dat onze zorgkosten nog verder gaan stijgen? Een belangrijk innovatievraagstuk.

Jongvolwassenen leiden massaal aan OVesitas.

Laten we even inzoomen op de groep studenten tussen de 18 tot 25 jaar. Het zijn er zo’n 700.000. Ze gaan op eigen benen staan. Zijn vaak opgevoed met kant & klaar maaltijden. Stoppen met sporten. Kopen op budget, dus goedkoper voedsel. Ze reizen zoveel mogelijk met het OV. Ik kan het weten. Ik heb zelf twee studerende kids. Sinds de komst van het OV studentenreisproduct is er bij ons in de berging een fiets tot stilstand gekomen. Jongvolwassenen leiden massaal aan OVesitas. 1 op de 4 is te zwaar.

De kerngedachte is mooi. Studenten kennis laten maken met het OV. Die ervaring nemen ze de rest van hun leven mee. Denken we.

Ton van Rietbergen (docent Economische Geografie aan de Universiteit van Utrecht): “Een van de oorspronkelijke doelen was dat studenten ervaring zouden opdoen met het openbaar vervoer en dan na hun studie met het ov zouden blijven reizen. Uit alle onderzoeken blijkt dat het tegenovergestelde het geval is; studenten kopen direct een auto na het afstuderen.” – Nederlands Dagblad

Het kost de overheid ongeveer 100 euro per maand voor een student die gratis mag reizen. Dat is pak ‘m beet 700 miljoen euro op jaarbasis. Ik kon geen cijfers vinden die aantonen of deze investering later wordt terugverdiend doordat studenten na hun studie met het OV blijven reizen op eigen kosten.

Laat jongvolwassenen tot 25 jaar gratis sporten.

De motoriek van kinderen loopt hard achteruit. Kinderen en jongeren moeten meer sporten op school, liefst twee keer per dag. Dat adviseren de Onderwijsraad, de Nederlandse Sportraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Bij Vijf Hoeven in Tilburg, uitgeroepen tot sportiefste basisschool van Nederland, sporten kinderen elke dag. Volgens directrice Marieke Hamburg is het een ‘mindset’. “Je moet creatief werken. Scholen hebben genoeg speelruimte om eigen lesschema’s in te vullen. Wij sporten bijvoorbeeld gewoon tussen de lessen door, een schooldag hoeft daardoor echt niet langer te duren.”

Trek ze achter hun beeldscherm vandaan. Geef Nederlanders van hun 4e tot hun 25e levensjaar de kans en het recht om gratis te sporten. Positioneer het als tegenprestatie voor de gratis zorgverzekering voor alle kinderen tot 18 jaar. Het kost misschien wel 3 keer zoveel als het OV reisproduct. Maar je bereikt er zo’n 4 miljoen jonge mensen mee. Reken het businessmodel eens door. Welke lange termijn impact heeft dat op de volksgezondheid? Op de fitheid van een land? En uiteindelijk op onze gezamenlijke zorgkosten?

Ben benieuwd naar uw reactie.

Willem van Harrewijen
Innovatie Creatief, Scenario Thinker
The USP Company