Skip to main content

Het lampje van mijn benzinemeter was al geruime tijd aan het branden. Volgens de boordcomputer had ik nog precies 8 km in de tank. Toen ik Rotterdam inreed moest ik terugschakelen naar 50km per uur. En – boem – ineens stond ie op 0 km. Dan wordt het meteen spannend. Gelukkig zit er bij 0 km altijd nog wat reservebenzine in de tank. Een leugentje om bestwil. Dat doen die autobouwers, ze kennen de mens. Ik kon op tijd tanken.

Het lampje van onze planeet brandt al zeker een jaartje of 20.

Zet een willekeurig journaal aan. Modderstromen vernietigen dorpen, overstromingen worldwide, lake Michigan bevroren. Gletsjers verdampen. Nederland de langste en heetste zomer ooit. Al 22 jaar geen Elfstedentocht.

Het klimaat verschuift langzaam over de landkaart naar boven. Spanje krijgt de droogte van Afrika, Frankrijk krijgt de hitte van Spanje, België en Nederland de zon van Frankrijk (hoe vond je afgelopen zomer?) en Scandinavië moet het gaan doen met onze natte sneeuw. En nog iets hoger: Groenland krijgt het klimaat van Scandinavië. De Noordpool is onherstelbaar aan het smelten.

Ik moest denken aan al die klimaatkids die op het Malieveld protesteerden tegen onze regering. Protest slaat altijd een generatie over. De Zweedse Greta Thunberg (16) stond wekenlang elke donderdag in haar eentje op straat te protesteren. Instagram deed de rest. Vorige week stonden er 15.000 Greta’s op het Malieveld. Generatie Nix, worden ze soms honend genoemd. Daar denk ik toch heel anders over.

Al Gore heeft ons in 2006 indringend op het brandende lampje gewezen. En wat doen de grote mensen? Die zetten de klimaatkids weg als spijbelaars. Terwijl we al jaren met zijn allen doorrijden op een lege tank. Wie is er eigenlijk aan het spijbelen hier?

Ik mag hopen dat deze nieuwe generatie haar protest stevig doorzet. Zij zijn geboren toen het lampje al brandde. Ze moeten wel. Zou mooi zijn als al die kids zich wereldwijd met elkaar verbinden. En ons op tijd achter het stuur van moederschip aarde vandaan trekken.

Wat ik mis in alle berichtgeving is handelingsperspectief. Wat gaan we doen met alle inzichten over het klimaat? Wat zijn de ideeën?

Kies een BHAG. Wek meer duurzame energie op dan we nodig hebben. Maak groene stroom blijvend voordelig voor alle Nederlanders. Lever groene stroom aan het buitenland. En verdien zo onze zorgkosten terug. Lok voor meer werkgelegenheid buitenlandse bedrijven naar Nederland met ‘cheap sustainable energy’. Zorg dat mensen die straks door automatisering zonder werk zitten zich nu al kunnen omscholen tot duurzaamheidsexperts.

We hebben wind, zon, getijden en aardwarmte. In elke hoek van Nederland bewijzen innovatieve projecten dat het anders kan. Miljoenen subsidiegeld zitten erin. Jarenlang. Maar ja, als je innovaties niet gaan opschalen worden ze nooit rendabel. Maar over opschalen na een succesvolle pilot hoor je niemand.

De klimaatkids gaan met in gesprek met de regering. Misschien is het een idee dat de kids ze ook meteen op innovatieve oplossingen kunnen wijzen. Ze staan met honderden tegelijk op hun favoriete kanaal: Youtube.

Ik noem ze liever generatie Fix!