Skip to main content

Het RIVM heeft in de ‘Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018’ de zorguitgaven berekend tot 2040. Als er geen nieuw beleid komt vanuit de overheid zullen de zorguitgaven verdubbelen per persoon van 5100 euro naar 9600 euro in 2040. Vergrijzing, nieuwe medicijnen en nieuwe apparatuur worden genoemd als oorzaak. Je hoeft geen ziener te zijn om te concluderen dat een zorgcrisis in het verschiet ligt.

De politiek, de verzekeraars en de zorgverleners maken zich druk over de stijgende zorgkosten. Wie missen we in dit rijtje? Inderdaad. De ‘gemiddelde’ Nederlander. Die heeft geen idee dat de helft van zijn of haar inkomen straks naar zorg en gezondheid gaat.

Mensen weten niet wat een bezoek aan de huisarts kost. Of een doorverwijzing naar een specialist (ook al vindt de huisarts het eigenlijk niet nodig). En ja, de negen keer fysiotherapie moet dit jaar wel op worden gemaakt. Net als de brilvergoeding. Je hebt er immers voor betaald. Dit jaar een beugel? Dan dit jaar tijdelijk een aanvullende verzekering en volgend jaar niet meer. Iedereen doet het. Zijn mensen zich nog wel bewust dat een verzekering iets anders is dan een prepaid dienst?

Volgens behavioral economist Dan Ariely is er geen branche die zo aanzet tot slecht gedrag als de verzekeringsbranche. Tussen Honesty en Dishonesty zit de Fudge Factor, zegt Dan Ariely. De Sjoemel factor.

Ergens hebben we met elkaar de verkeerde afslag genomen. De solidariteit is uit het verzekeren geslopen. Het huidige systeem laat mensen vergeten hoe het werkt: een verzekering. Waarom doen we daar niets aan?

Beste Willem, de operatie kostte 11.000 euro en we kunnen hem betalen dankzij 61 Nederlanders die dezelfde verzekering hebben als jij, plus een bijdrage van 70% van de overheid uit ons belastinggeld.

Nibud heeft mij de afgelopen jaren geholpen hoe ik mijn puberkinderen moest leren omgaan met geld. Kleedgeld, zakgeld, sparen en inzicht geven door ze zelf hun broek te laten betalen. Het duurde even en het ging een keer mis, maar ik zag het gedrag veranderen. Zelfs een vintage broek is ineens helemaal hip. Want er bleef budget over voor Lowlands. Ik was niet langer de wandelende bank die – als ik nee zei tegen een jas van 500 euro – de volle laag kreeg.

Ga de burger op een innovatieve manier betrekken bij alle zorgbetalingen. Zodat een eventuele zorgcrisis straks niet koud op ieders dak valt. En de kloof tussen burger en verzekeraars en overheid straks geen ravijn wordt, maar overbrugbaar blijft.