Skip to main content

Ik stopte van de week een lege fles in de flessenautomaat en het apparaat spuugde de fles meteen weer terug in mijn gezicht. Er zat geen statiegeld op. Wat een gemiste kans van mijn supermarkt. Het statiegeld systeem op lege flessen is zolang als ik leef nog nooit echt geïnnoveerd. En dat is hard nodig, want de plastic soep wordt inmiddels gloeiend heet gegeten.

We moeten van Pet naar Pret.

Waarom pakken supermarkten niet gezamenlijk hun rol om alle plastic flessen die ze verkopen terug in te nemen? Waarom krijg ik op lege flessen of blikjes zonder statiegeld geen bonnetje met Pretpunten van de flessenautomaat? Als beloning voor mijn goede gedrag.

Met gespaarde Pretpunten kun je gratis reizen in het OV. Kun je bij Bruna een boek betalen. Met Pretpunten kun je bij de Intratuin planten kopen, mag je lid worden van een vereniging bij jou in de buurt. Of gratis naar de bioscoop. En voor de duidelijkheid. Ik heb deze beloningsvormen niet verzonnen. Dit gebeurt allemaal allang, maar dan op kleine schaal. In de Rotterdamse Metro kom je ze gewoon tegen. Je stopt er een petfles of blikje in en je krijgt er een kortingsbon voor terug. Of je kan de opbrengst doneren aan Diergaarde Blijdorp. Ook in het buitenland zie ik mooie voorbeelden.

In de tweede Wereldoorlog was het in Italië gebruikelijk om in een koffiebar twee kopjes koffie af te rekenen en er zelf één te gebruiken. Het andere kopje werd door de bareigenaar weggegeven aan iemand die het moeilijk had. Op basis van dit gegeven heeft een boekwinkeltje in Italië onlangs een actie gestart voor kinderen onder de 14 jaar. Klanten kunnen als sponsor een kinderboek kopen. Dit kinderboek wordt dan door de boekwinkel verkocht aan kinderen. De kinderen moeten betalen met een plastic fles of een aluminium blikje. En ja, het werkt.

Maak onze OV-chipkaart groen.

In Surabaya, Beijing, Istanbul en Sydney kunnen burgers gratis reizen met het openbaar vervoer als ze plastic flessen inleveren. Overheden hopen dat mensen vaker hun auto of brommer laten staan.

Mijmer even met mij mee. Ik zie een grote toekomst voor de Pretpunten.

Mochten de Pretpunten succesvol uitpakken, dan kunnen ze in de toekomst wellicht ook een bijdrage leveren aan onze volksgezondheid. Wie weet krijgen we mensen ermee aan het bewegen. Voor elke getilde kilo in de fitnessschool een Pretpunt. De pret spat er vanaf bij dit voorbeeld uit Rusland in de Metro.

Het wemelt op het internet van de goedbedoelde, zwaar gesubsidieerde pilots. Stuk voor stuk met prettige resultaten. Het is zo jammer dat de meeste pilots nooit verder komen dan een stunt met wat leuke pr. Bij het woord opschalen kijkt iedereen de andere kant op.

Het blijft vooralsnog pet met die plastic flessen.

 

Willem van Harrewijen
Business Creatief
Scenario Thinker, The USP Company