Skip to main content

Ik reed met de auto naar een mogelijke klant in Den Bosch. Het was een new business gesprek. Uiteraard was ik weer iets te laat vertrokken, maar nog wel binnen de snelste voorspelling van Google Maps. Halverwege ging het mis. Ik reed bij de Waal in een file. Google Maps vertelde mij dat ik een half uur te laat zou gaan komen. Links van mij, langs de A2, denderde een trein op hoge snelheid aan mij voorbij. Ik keek ernaar. Het muntje viel. Ik stuurde mijn auto de afslag Zaltbommel in en parkeerde bij het station. Niet veel later zat ik in de trein naar Den Bosch. Ik kwam 5 minuten te laat aan. En kreeg de opdracht.

Wie Google Maps voor een reis raadpleegt moet kiezen tussen de auto of het ov. Maar ik wil niet kiezen. Ik wil gewoon de snelste route naar Den Bosch. Dankzij alle mobieltjes die in een rij op de A2 stil staan weet Google dat er file is. Zou het niet fijn zijn als een combinatie advies ook mogelijk is:

Beste Willem, ga eerst een half uur met de auto. En reis dan door in de trein. Maar helaas. 

Beste Google Maps, ANWB Routeplanner, OV9292, NS Routeplanner. Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) verwacht dat automobilisten over vijf jaar 35 procent meer reistijd zullen hebben. Een automobilist is geen roker die van de ene dag op de andere dag stopt met autorijden. Help hem of haar om het ov te omarmen. Introduceer de button: snelste route. Laat mij verbaasd staan hoe vaak een combinatie: auto, fiets, lopen en OV nu al sneller is dan alleen de auto pakken. 

De wereld mag wel wat minder zwartwit. Geel is ook een mooie kleur.

Willem van Harrewijen
Business Creative/Founder
Innovatiebureau The USP Company