Skip to main content

Hoe onze purpose onze planeet redt.  

Een bericht in het nieuws dat dit jaar vrij geruisloos voorbij vloog, had een hoop meer herrie verdiend. Want hier gloorde zowaar een stukje visie. Van onze premier. Een nieuwe rol voor Nederland op het wereldtoneel werd tussen neus en lippen door tentoongesteld. Want niemand weet zo veel van water als wij. En met die kennis in de achterzak kunnen we voortrekker zijn op het gebied van maatregelen tegen… klimaatverandering.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/geld-verdienen-aan-klimaatverandering-laat-dat-maar-aan-nederlanders-over~bad6dcee/

Ik las het in De Volkskrant, die berichtte over een meeting van de Global Commission on Adaptation (GCA). Deze commissie wordt vertegenwoordigd door zeventien landen en gaat zich richten op het beperken van de schade door klimaatverandering. Nederland trad op als gastheer. En is dat de volgende keer weer. Logisch, volgens Mark Rutte, zijn land ligt immers voor een groot deel onder water. Hij verkondigde er dat ‘de urgentie van klimaatactie niet mag worden onderschat’. Kijk aan! Inmiddels lijkt Trump echt nog de énige die het klimaatprobleem niet serieus neemt. Rutte roept opeens overal op tot actie.

Toeristenattractie ‘This is Holland’.

This is Holland
En dat is hartstikke goed. Want in het gevecht tegen de elementen ligt de ‘oerkracht’ van Nederland verscholen. Hier zijn we – al eeuwenlang – heel goed in en worden we wereldwijd voor ingeschakeld en geroemd. Een echte USP dus. Eentje waar ik laatst weer een beetje trots op was, tijdens mijn bezoek aan de nieuwe toeristenattractie ‘This is Holland’ in Amsterdam (aanrader voor de kerstvakantie!). Voordat je hier op spectaculaire wijze over Holland vliegt, worden de bezoekers eerst nog eens gewezen op onze indrukwekkende geschiedenis op het gebied van water: hoe laat je land onder lopen en hoe leg je het droog?

Een USP waar we bovendien – belangrijk! – veel energie van krijgen. Het was dít onderwerp waarvan Rutte destijds in zijn uitzending van Zomergasten opeens rechtop ging zitten. Het moment waarop hij naar het puntje van zijn stoel schoof. Opeens zagen we een bevlogen man, bijvoorbeeld toen hij sprak over Nederlanders die hun watertechniek inzetten om, in dit geval, ervoor te zorgen dat Jakarta niet onder
water loopt.

Purpose
Nederland als grote motivator en inspirator voor de wereld om klimaatverandering tegen te gaan. Is dat geen mooie eindejaarsgedachte?
Een scenario waarin we klimaatschade niet alleen moeten beperken, maar vooral ook moeten voorkomen. Met niet Unilever, maar bedrijven als DSM, Van Oord en Shell in de frontlinie. Geflankeerd, natuurlijk, door onze topuniversiteiten. Wetenschappers uit Wageningen fluisterden tijdens de klimaattop in Katowice de delegaties nog de juiste informatie in. De regeringscoalitie plus GroenLinks, PvdA en SP spraken dit jaar af om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent te verminderen. Om maar eens mee te beginnen.

Gas geven!
Onze USP kan ook geld opleveren. Want steeds meer landen gaan meer investeren in klimaatmaatregelen. Volgens minister van Infrastructuur & Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen is de interesse in onze waterexpertise groot. En kunnen baggeraars, dijkenbouwers en landbouwdeskundigen goed geld verdienen aan de klimaatzaak. Onze handelsmissies gaan niet voor niks tegenwoordig ook over klimaatverandering.

“We moeten klimaatdoelen halen en tegelijk zorgen dat innovatie mogelijk is, dat de economie krachtig blijft en iedereen deze transformatie meemaakt. Dat kan alleen als wij wereldwijd toonaangevend zijn”, aldus Rutte in de Volkskrant van 24 december j.l. Je hebt een Unique Selling Point in handen Mark. En jij moet als geen ander weten dat dat goud waard is. Flink gas geven dus!

Hubert van Wensen
Business Creative bij The USP Company