Skip to main content

Er zijn van die dingen die je liever niet afvinkt. Benzine in een dieselmotor, buurman die eerder terug is van zakenreis. Om maar eens wat te noemen. In dit geval stonden er zo’n 100 slides klaar ter presentatie aan een klant, op een fijne MacBook Pro van nog geen jaar oud. Vlak voor de start – je voelt de nattigheid al – kieperde ik zo een bekertje thee over mijn toetsenbord heen. Deppen wat er te deppen viel wilde niet baten. Scherm op zwart. Pijnlijk. Onhandig. Net als de Achmea WC, die nu zonder papier zat.

Inmiddels weet ik wat ik had moeten doen op plaats delict  (https://nl.wikihow.com/Je-laptop-redden-bij-schade-door-vloeistoffen) en ook dat mijn toenmalige reddingspoging bij voorbaat kansloos was. Maar ja, dat is, zoals een bekende voetballer ooit zei, achteraf koffiedik kijken. De laptop is officieel total loss verklaard.

Eén van de grootste schade-oorzaken
Van mijn reparateur begreep ik al snel dat dergelijke waterschade heel vaak voorkomt. Ha, kijk, zo dom was het dus ook weer niet! Eerder een standaard bedrijfsongevalletje. Het bleek zelfs één van de grootste schadeveroorzakers te zijn. Online kwam ik uitgebreide conversaties tegen van mensen die hun koffie en thee-ervaringen, in combinatie met een niet meer werkende laptop, met elkaar deelden. Gezellig.

Marinier
Zoiets gebeurt je natuurlijk maar één keer. Stel je voor. De gedachte was voldoende om in mijn zoektocht naar een nieuwe laptop toch eens ‘waterdicht’ in te toetsen. De Livechat van bol.com had mij er kort ervoor succes mee gewenst.

Voor een ‘waterproof’ machine, zo deden de zoekresultaten mij doen geloven, moest ik of in het leger of in de bouw gaan werken. Daar tikken ze op zogenaamde ‘rugged’ modellen: deze komen na een bomexplosie of vrije val, gewoon weer op hun pootjes terecht. En, relevanter voor dit stuk, om een beetje water lachen ze.

Maar omdat ik geen marinier ben geworden, maar business creatief, zocht ik gewoon nog even verder.

En kwam in Sjanghai terecht. Waar het bedrijf Raytheon vorig jaar tijdens de ChinaJoy-conferentie haar Uncia – “the first waterproof laptop” – volledig onderdompelde in een bak met water en haar belofte waarmaakte. Maar of ‘ie daadwerkelijk op de markt komt is vooralsnog onduidelijk.

Wel op de markt: De ASUS C202S. Die ik via een omweg vond op…bol.com! ‘Met morsbestendig toetsenbord, onmisbaar voor in de klas’, aldus de productomschrijving. Handig, volgens ASUS, want per ongeluk morsen van vloeistof is in de klas een van de meest voorkomende ongelukjes. De laptop kan tot 66cc vloeistof (flesje Fanta) weerstaan. En dat geeft gebruikers ‘extra gemoedsrust’, aldus ASUS. Een originele emotionele eindwaarde, voor een laptop.


Waterdichte USP
Wat een mooie USP! En heel relevant. Je lost er een veel voorkomend probleem mee op (en dus niet alleen voor scholieren), bespaart mensen al gauw zo’n 1000 euro en ook een mogelijk frustrerend telefoontje met een verzekeringsmeneer of mevrouw over ‘de polisvoorwaarden’.

Maar goed. Omdat zo’n ASUS niet de gewenste mogelijkheden biedt voor ondergetekende en we ons bovendien begeven op creatief vakgebied, tik ik dit stukje inmiddels op een fonkelnieuwe MacBook Pro. ‘Spacegrijs’. En bloedmooi. Maar dus nog niet bestand tegen zwevende witte koffiebekertjes met inhoud. Voldoende ruimte om te innoveren zou ik zeggen.

Hubert van Wensen
Business Creative bij The USP Company